Categorii
Despre naştere

Dana Rogoz a născut, contracțiile bune, dilatare grozavă, cezariană la sfârșit

Dana Rogoz, actriță și vedetă de televiziune, a născut pe 1 martie 2014 la maternitatea Regina Maria din București. Avea planificată cezariană pe 5 martie, dar ea a intrat în travaliu cu câteva zile mai devreme. Și, în ciuda unui travaliu frumos, clasic și rapid, cu contracții eficiente și dilatare corespunzătoare, copilul s-a născut prin cezariană.

Acesta este un tipar deja foarte bine cunoscut, din păcate. O naștere sănătoasă a unui copil sănătos născut de o femeie tânără și sănătoasă din multe puncte de  vedere dar cu o problemă de coagulare a sângelui, trombofilia. Nicio problemă medicală care să recomande cezariana. Trombofilia nu interferează cu nimic cursul travaliului și al unei nașteri naturale, vaginale. Are legătură cu anestezia epidurală, unde prezintă riscuri de hemoragie, dar într-o naștere naturală spontană este oricum contraindicată anestezia, există metode naturale la care mama poate apela pentru a-și reduce din intensitatea durerilor.

În ultimul timp, tot mai des este folosită ca scuză pentru o operație cezariană. Nu o cunosc pe Dana Rogoz personal, nu-i cunosc sistemul de valori, dorințele, fricile și stările emoționale. Poate că a fost vulnerabilă din această cauză în timpul sarcinii și ușor influențabilă de autoritatea doctorilor care i-au spus că în starea ei, cea mai sigură este cezariana. Sau poate că nu, nu a fost vulnerabilă, ci doar credulă, ea însăși spunând pe blogul personal că respectă sfatul medicilor. Și, în opinia mea, a căzut astfel victima unei frumoase mișcări de marketing.

Părerea mea, care e valabilă aici dar și în toate cazurile de dezinformare medicală cu bună știință, este că Dana Rogoz ar fi trebuit să se informeze singură pe temă. Să crezi că cezariana este cea mai bună opțiune când declarația asta vine de la doctorul unei clinici private care încasează mii de lei pentru operația cezariană este naiv și pueril. Firește că doctorul are un interes financiar în promovarea nașterii prin cezariană, e mai bine remunerată ca cea vaginală, clinica câștigă mai mult de la asigurările de sănătate. La urma urmei, doctorul, în special doctorul de clinică privată, nu-i altceva decât un agent de vânzări.

Să mai aduc în discuție comoditatea și, de ce nu, siguranța clinică, a unei nașteri prin intermediul operației cezariene? Atunci medicul nu lucrează cu nicio necunoscută, de genul câte ore durează travaliul, care e ritmul de dilatare, fază de platou, rotirea copilului în uter ca să intre prin deschizătura bazinului, circulară de cordon, cât durează expulzia, etc. Cezariana, și asta ar trebui să fie clar pentru toată lumea, este cea mai simplă naștere pentru doctor și întreaga echipă medicală. E o operație de rutină în care toată lumea din sala de operații știe ce are de făcut. Fiecare face câte ceva ca copilul să se nască, mai puțin mama. Ea este marioneta. În control este doctorul, dumnezeul gravidelor.

Dar nașterea, venirea pe lume a unei ființe, nu trebuie să fie ”de rutină”. Este un moment cu implicații majore asupra vieții copilului și adultului, asupra stării lui psihice, fizice și emoționale, asupra sănătății și imunității omului ce se naște. Nu trebuie să bagatelizăm cezariana și să ne închipuim că dacă bebelușul a fost scos prin burta mamei lui și a mai și primit o notă bună APGAR, totul este perfect.

Recomand ultima carte a lui Michael Odent, ”Nașterea și viitorul lui Homo Sapiens” pentru toți cei care cred că cezariana nu-i un capăt de lume. Nu, nu-i, dar trebuie apelat la ea doar în cazurile cu adevărat medicale, iar astea sunt mai puțin de 5% din femeile care nasc (iar OMS declară că maxim 15% din nașteri au motiv întemeiat pentru operația cezariană). Să vă spun care este rata de nașteri prin cezariană la maternitatea privată Regina Maria? 80%!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cezariana programată, cum era în cazul Danei Rogoz, este o procedură foarte invazivă cu repercusiuni mult mai mari decât în cazul cezarienei efectuate după debutul spontan al travaliului. Urmările asupra copilului sunt pe termen scurt și mai ales, lung. Un copil care este scos din uter printr-o operație atât de abuzivă și brutală nu numai că va fi traumatizat de toată experiența nenaturală și violentă (luminile reflectoare din sala de operații, ieșirea bruscă din burtă la aer, desprinderea rapidă de pereții uterini, tăierea imediată a cordonului ombilical și ruperea bruscă în acest fel a oxigenării placentare, despărțirea prea brutală și fără pregătire de corpul mamei, îndepărtarea lui de mamă și izolarea în salonul de neonatologie, mama fiind anesteziată pentru operație și incapabilă să-și țină puiul în brațe în acel prime minute de după naștere care sunt terifiante pentru el, etc – neapărat să citiți cartea lui Frederick Leboyer ”Naștere fără violență” înainte să spuneți că bebe e bine sănătos, a luat 10 APGAR după cezariană). Dar va fi și incomplet dezvoltat fizic. Doctorii planifică cezarienele în general după săptămâna 38 și înainte de 40, considerând în mod greșit că copilul este gata de naștere.

Numai că sarcina la termen e doar o sintagmă medicală, o medie aritmetică, nu există așa ceva clar stabilit de natură. Termenul e cel pe care îl hotărăște copilul. Debutul spontan al travaliului este generat de însuși bebelușul din uter, al cărui sistem endocrin, odată dezvoltat, dă startul, trimițând hormoni sistemului endocrin al mamei, prin cordonul ombilical și placentă, iar mama începe să secrete oxitocină și așa încep contracțiile travaliului.

Acesta este un mare avantaj pe care mamele nu-l bagă în seamă și se grăbesc să programeze nașterea copilului. Mamelor dragi, dacă vreți copii sănătoși, lăsați-i să se nască când le vine timpul. Nu induceți travaliul cu medicamente și nu programați cezariene. Bebelușul ăla mic din burtă e mai deștept decât știința medicală, el poartă cu el în gene întreaga știință de mii și mii de ani a naturii, nu cea de vreo 200 de ani a medicinii alopate.

Nu-i o noutate ce spun aici, dar există mii de mărturii și studii clinice care vorbesc despre copii scoși prin cezariene programate care erau, de fapt, PREMATURI, și care au pășit astfel în viață cu niște probleme de sănătate generate de o operație absurdă și greșit înțeleasă și greșit aplicată. Asta înseamnă prematuritate, nu un număr generic de săptămâni.

La Dana Rogoz n-a mai fost cezariană la rece, măcar atât, că ea a intrat în travaliu cu 4 zile înainte de cezariana programată. Astfel că bebelușul era fizic dezvoltat și pregătit de naștere. Dar niciun bebeluș din lume nu poate fi pregătit psihic și emoțional pentru naștere, nici pentru cea naturală, care se desfășoară într-un timp mai lung, pe mai multe etape, îi dă vreme să se obișnuiască cu noul. Cu atât mai puțin pentru o cezariană, care numai blândă nu e cu bebelușul.

La câteva ore după începerea spontană a contracțiilor, în ciuda unui progres bun al travaliului, Dana Rogoz a mers în sala de operații. Motivul nu a mai fost trombofilia, că nu afectează cu nimic nici dilatarea colului, nici copilul. Ci dubla circulară de cordon. Asta nu este o urgență medicală, cordonul poate fi desfășurat de pe gâtul copilului la expulzie. Trebuie să înțelegem că bebelușul, în timpul travaliului, nu are respirație pulmonară, deci nu respiră pe nas ca să fie vreo problemă de strangulare. El își primește oxigenul prin sângele placentar, de la mama lui. Prin cordonul ombilical. Vasele de sânge sunt foarte bine protejate în interiorul cordonului, astfel că nu se pune nici problema de strangulare a fluxului de sânge. Se nasc copii natural și vaginal având și triplă circulară de cordon. Circulara de cordon nu-i un motiv de cezariană, e doar o variație de la normal. E foarte des întâlnită în nașterile vaginale.

În final, de ce spun că a fost o mișcare de marketing? Maternitatea Regina Maria s-a folosit de creditul oferit de o personalitate publică care are o credibilitate puternică pentru a manipula, încă o dată, masele. Toți cei care au aflat din presă sau de pe blogul vedetei că a născut prin cezariană (la Regina Maria) din cauza trombofiliei cred că această afecțiune de sănătate este un balaur care nu permite femeii să nască natural și vaginal. Ori nu este adevărat.

Păstrând proporțiile, e la fel ca în cazul extirpării țâțelor Angelinei Joli de frica cancerului mamar. Aia a fost cu siguranță o mutare îngenioasă a industriei cancerului, perpetuând minciunile despre cancer și manipulând milioane și milioane de femei (=miliarde de euro). O carte revelatoare care demască interesele financiare din spatele medicinei alopate este Mafia Medicală, scrisă de Ghislaine Lanctot, un fost medic care după 25 de ani de practică și-a dat seama că medicina nu ajută oamenii să fie mai sănătoși și să aibă mai puține boli, ci îi face să cumpere tot mai multe medicamente și servicii medicale ce le tratează doar simtomele. În cazul de față, avem de-a face cu înspăimântarea mamei și dărâmarea încrederii în natură și-n mecanismele salvatoare ale acesteia.

În concluzie, astfel de evenimente ”mondene” fac un deserviciu major imaginii pe care o are nașterea naturală în opinia publică. Aceasta ajunge să fie idealizată și tot mai intangibilă, femeia ajungând să creadă că numai norocoasele au parte de o naștere vaginală, iar că toate celelalte au miopie, trombofilie sau bazinul îngust, slavă cezarienei.

sursa foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *