Categorii
Despre naştere

Tu ți-ai cunoscut până acum cervixul?

Mi-am descoperit cervixul în urmă cu câteva luni și am trăit o revelație. Nu știam că este atât de rotund, de neted, de aproape. Nu știm că el coboară până și mai mult în jos în zilele menstruației. Nu știam că se deschide și se închide în funcție de ovulație și de lichidele eliminate.

Navigând pe internet după una alta am descoperit site-ul Beautiful Cervix Project și asta m-a făcut curioasă să-mi cunosc cervixul. Am făcut-o cu degetul arătător. I-am explorat marginile, rotunjimile, orificiul și m-am simțit mult mai încrezătoare. În lume, în viață, în naștere. A fost cam ca atunci, în travaliu, când am băgat un deget în vagin și la câțiva centimetri în interior am dat de capul lui Yago.

Am simțit cervixul ca o ființă vie, care se închide și se deschide, care se schimbă și se transformă în funcție de necesitatea corpului.

Nu l-am văzut încă, nu știu dacă o voi face, nu știu dacă îmi voi cumpăra vreodată un specul pentru lărgirea vaginului (se folosește împreună cu lanternă și oglindă), pentru unele femei (tot mai multe, din fericire, în ultimul timp) este o descoperire fantastică care le crește stima de sine și iubirea față de propriile organe sexuale și propriul corp.

Cred că dacă femeile și-ar vedea sau și-ar atinge cervixul, ar avea mai multă încredere în corpul lor. I-ar acorda mai multe șanse pentru un travaliu spontan și o naștere naturală. Pentru că ar înțelege munca pe care cervixul este construit s-o facă: să se deschidă, să se închidă, să coboare și să urce.

La naștere, cervixul trebuie să se deschidă pentru a lăsa copilul să iasă afară din uter. Și se va deschide dacă este lăsat. Emoțiile puternic negative îl împiedică. Frica, panica, rușinea, vina, foamea, setea, frigul, nesiguranța declanșează secreția de adrenalină. Făcând analogie cu lumea animală din care facem parte, adrenalina oprește travaliul femelei pe motiv de ”acum nu e timpul să naști, nu ești în siguranță, nici copilul nu va fi”. Un cervix chiar dilatat complet se poate închide la loc instant dacă femela simte pericol. Se va deschide la loc într-un mediu sigur, în care femela se simte la adăpost și departe de pericol.

În cazul nostru, al oamenilor moderni, pericolul nu stă într-o hoardă de hiene sau alți prădători care ne invadează părticica de junglă. Prădătorii noștri sunt mai subtili, dar la fel de periculoși. Convingerile sociale greșite, frica patologică de boală și de moarte, rușine de a ne imagina că copilul nostru iese prin ”acel loc”, scârba, jena și umilința de a privi, atinge sau vorbi despre organele sexuale, vina de a fi femeie, neîncrederea în natura noastră de mamifere, aceștia sunt monștri care atacă femela omului în timpul travaliului. Plus hoarda de hiene în halate albe.

Când femeia se relaxează și-și calmează toate vocile din cap, cervixul se relaxează și el și nu mai opune rezistență mișcărilor uterine de dilatare. Cervixul este format din mușchi circulari, așa funcționează toate sfincterele din corpul nostru: vaginul, anusul, colul uterin (sau cervixul). Sfincterul este, potrivit dex,  un mușchi inelar care înconjoară un orificiu natural, reglându-i deschiderea în funcție de gradul de contracție sau de relaxare. Putem înțelege acest lucru despre natura sfincterelor dacă ne gândim la caca și la cum se strâng mușchii anusului când ceva ne inhibă și ne pierdem relaxarea.

Cervixul funcționează la fel. Trebuie să fim noi relaxate pentru ca și el să se relaxeze. În acest moment intră în scenă contracțiile uterine. Uterul este format din mai multe straturi de mușchi dispuși în mai multe direcții. Cei care ne interesează, în prima fază a travaliului, sunt mușchii longitudinali ai uterului care lucrează pentru a deschide cervixul. Explicația simplistă este că mușchii longitudinali se contractă ritmic pentru a trage în sus mușchii circulari de la baza uterului și mușchii cervixului. Așa ajunge cervixul să se ”șteargă” în câteva ore, să nu mai rămână nimic din sfincterul acela lung de câțiva centimetri ce închidea uterul. În timpul sarcinii cervixul arată precum un gât, de aceea mai este numit și gâtul uterului. În travaliu, la sfârșitul fazei de dilatare, cervixul este o frumoasă continuare a colului spre vagin, tot acest ansamblu uter-cervix-vagin arătând ca o pară.

Când nu suntem relaxate, când ceva ne sperie sau doar ne inhibă, când nu ne simțim în largul nostru și-n siguranță, mușchii cervixului sunt rigizi și tensionați și se opun mișcării de tragere în sus efectuată de mușchii longitudinali. De aici vine durerea din timpul contracției, de la două forțe care se opun în corpul nostru. Doi mușchi mari care, în loc să lucreze împreună, sunt în opoziție. Și de aici și lipsa de dilatare, lipsa de progres în travaliu, lipsa de eficiență a contracțiilor. Iar acest lucru este foarte des întâlnit… femei în travaliu care au contracții regulate și dese care nu se dilată aproape deloc preț de ore întregi sau chiar zile. Cervixul este foarte tensionat și se opune contracției uterine. Aceste femei nu sunt deloc excepția de la regula că ”fiecare femeie poate să nască natural”, sunt doar femei care n-au reușit să se relaxeze complet sau suficient de bine.

Iar noi putem face mai mult pentru cervixul nostru (și, implicit pentru travaliu și naștere) decât să-i asigurăm o stare de calm, relaxare și iubire. Putem să învățăm să respirăm profund, abdominal. Cu practica (gen câteva luni în timpul sarcinii), în travaliu se poate face respirația abdominală pe fiecare contracție. Am citit despre acest lucru pentru prima dată în cartea lui Marie Mongan, ”HypnoBirthin” și am regretat că nu am aflat de asta înainte să nasc. Deci nu vă spun din experiență personală dar cu siguranață voi încerca respirația balon la următoarea mea naștere. Teoria mi se pare logică și de bun simț.

O s-o rezum și vă îndemn să vă faceți propria documentare în legătură cu rolul respirației profunde în naștere. Așadar, în faza de dilatare, când se contractă uterul execută o mișcare de ridicare. Respirând lent, abdominal, noi ridicăm burta cu tot planșeul de mușchi abdominali și-i oferim astfel uterului mai mult spațiu. Când umflăm abdomenul progresiv cu aer, tragem toate organele din cavitatea abdominală în sus, implicit uterul. Și astfel nu facem decât să ajutăm mușchii longitudinali ai uterului să tragă, la rândul lor, de mușchii circulari de la baza uterului și de cei ai cervixului.

uterinemyometrialfibers

Exercițiul este numit umflarea balonului (în care balonul este burta 😀 ) și un consilier hypnoBirting sau orice alt consilier care a studiat respirația abdominală în travaliu vă poate explica mai bine, în România o aveți pe minunata Ditta Depner.

Primul efect al respirației de tip balon în contracție este relaxarea corpului și calmarea durerii. Și dacă ar fi doar atât și ar merita, eu am simțit avantajele respirației abdominale în travaliu meu. Atunci nu știam de HypnoBirthing, știam de la moașa cu care am făcut cursurile prenatale doar că respirația lentă și profundă calmează durerile din timpul contracțiilor. Pentru că n-am practicat deloc în sarcină, în travaliu am uitat de respirația abdominală. Am uitat de orice respirație. Pe multe contracții mi s-a tăiat practic respirația. Iar când, datorită lui Seb sau pentru că-mi venea mie în cap, respiram, simțeam cum durerea este mult diminuată. Dar mult.

Al doilea și cel mai puternic efect pe care-l produce respirația lentă de tip balon este scurtarea travaliului. Așa spune autoarea cărții ”HypnoBirthing”, așa mărturisesc și mii de femei care au născut respirând astfel. Logica zice că ajutând munca mușchilor longitudinali, cervixul se dilată mult mai repede. Eu sunt nerăbdătoare să aflu pe pielea mea iar vouă v-o recomand din toată inima, fie și numai pentru paragraful anterior.

Și vă mai recomand să vă cunoașteți cervixul, să-l iubiți, să-l respectați și în travaliu să-l lăsați să-și facă treaba.

Cervixul văzut de jos, de la intrare în vagin (logic :D )
Cervixul văzut de jos, de la intrare în vagin (logic 😀 )
Cervix fotografiat în săptămâna 11 de sarcină.
Cervix fotografiat în săptămâna 11 de sarcină.
La 6 săptămâni după naștere
La 6 săptămâni după naștere

Fotografiile preluate de pe site-ul Beautiful Cervix.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *